Les op eigen schip
Tijdens de les op eigen schip bekijken we samen waar we de aandacht op kunnen richten. Denk bijvoorbeeld aan beter manoeuvreren op de motor of omgaan met bruggen en sluizen. Of je hebt net een zeilboot gekocht en je wilt oefenen met je nieuwe schip. We kunnen beginnen bij de basis onderdelen zoals veilig en gecontroleerd de box in en uit varen, leren omgaan met de motor en de zeilbeginselen. We kunnen ook een tocht uitzetten over het IJsselmeer of Markermeer, zoals je zou doen wanneer je zelf gaat zeilen.
De invulling van de les op eigen schip, zoals de route en eventuele bestemming gaan in overleg met de deelnemers. Het is wel aan te raden om al wat theorie door te nemen voordat je aan de lessen op eigen schip begint. Tijdens het varen kunnen we de doorgenomen theorie, basis navigatie, BPR en basis meteorologie verder behandelen.
De lessen op eigen schip hebben een open karakter en zijn geheel aan u wensen aan te passen. Het lesprogramma wordt voor u en uw schip op maat gemaakt.
De volgende onderdelen kunnen ter sprake komen
- Kennismaken met de boot en voorbereiding
- Manoeuvreren op de motor
- Varend hijsen van de zeilen.
- Varend strijken van de zeilen.
- Genua bediening
- Stand en bediening van de zeilen
- Overstag en Gijpen
- Lier bediening (Vallen en schoten)
- Sturende werking van de zeilen
- Varend reven Genua
- Varend reven Grootzeil
- Eenvoudige zeiltrim
- Bruggen en sluizen
- BPR en zeiltheorie
- Organisatie aan boord
Het accent ligt op
- Veiligheid van bemanning en schip
- Varen en manoeuvreren op de motor
- Organisatie en commandovoering
- Huishoudelijke zaken rond de kajuitboot
Andere cursussen
Naast les op eigen schip geven we ook een praktijk zeiltrim cursus Nog beter zeilen. Met nog beter zeilen gaan we dieper in op de zeiltrim en sturende werking van de zeilen om net dat knoopje meer te halen.
Daarnaast is er een snelcursus Varen in het buitenland, voor als je van plan bent om met eigen zeilboot in het buitenland te varen of om daar lokaal een zeilboot te huren.
Wegvaren lagerwal met een kajuitjacht
Het wegvaren van een lagerwal is een lastige manoeuvre. Wanneer je niet goed weet je wat je doet tijdens deze manoeuvre gaat dit vaak gepaard met veel stress of schade. Om dit te voorkomen is het belangrijk dit goed te oefenen en en te weten wat je doet. Het veilig wegvaren doe je door zo veel mogelijk gebruik te maken van de krachten van de motor en de lijnen. Dit word koppelvaren genoemd.
Er zijn meerdere methodes om af te varen van een lagerwal, maar allemaal met hetzelfde doel; een veilige en gecontroleerde afvaart van de lagerwal! Welke methode het best gebruikt kan worden hangt sterk af van de situatie. Factoren om rekening mee te houden zijn windrichting, windkracht, de steiger en omliggende schepen. Wilt u dit in de praktijk oefenen of leren welke methode het best te gebruiken is in verschillende situaties, neem dan contact met ons op via het contact formulier